Primerjava plastičnih in lesenih palet: Kako prihraniti v vaši dobavni verigi

Pri katerikoli dobavni verigi lahko izbirate med lesenimi in plastičnimi paletami. Oba tipa palet imata prednosti in pomanjkljivosti, odvisno od tega, kdaj in kje jih nameravate uporabiti.

V tem članku vam bom s pomočjo objektivne in poglobljene analize predstavil, kako lahko prihranite pri svoji naslednji dobavni verigi z uporabo plastičnih ali lesenih palet.

Zapomnite si, da morate biti vedno osredotočeni na donosnost naložbe (ROI), kar vam olajša izbiro prave palete.

Pri izbiranju sledite naslednjim korakom:

 

1. Poznajte potrebe svoje industrije

Uporaba plastičnih palet je smiselna v skladiščih z zaprtimi krožnimi sistemi, saj vam palete po uporabi vrnejo.

Ne pozabite, da je začetni strošek pri nakupu plastičnih palet dvakrat ali še višji zato nakup plastičnih palet za enkratno uporabo s finančnega vidika ni smiseln, razen kjer to pač zahteva končni kupec, in mogoče tudi prevzame del ali celoten strošek.

Zagotovo bo to povišalo operacijske stroške, ki jih bo moral plačati končni uporabnik, zato da bo vaš posel ostal dobičkonosen.

 

Plastične palete so zasnovane za različne vrste uporabe. Plastične palete so vzdržljive in prenesejo pogosto uporabo, zato ta izbira zagotavlja nespremenljive stroške

 

To je ena izmed glavnih prednosti, saj vam ni treba vlagati v nakup novih palet.

 

2. Določite povprečno težo tovora (obremenitev), ki ga želite odposlati ali shraniti

Lesene in plastične palete imajo različno nosilnost. Ta je odvisna od mnogih dejavnikov, kot sta struktura palete ali tip materiala.

Plastična paleta, narejena iz 100% nereciklirane HDPE plastike, je na primer močnejša kot paleta, narejena iz reciklirane plastike, če predpostavimo, da sta obe paleti enako veliki, enako oblikovani in imata enako strukturo.

Običajno nosilnost določajo trije ključni dejavniki:

 • Dinamična nosilnost je maksimalna obremenitev, ki jo paleta vzdrži, če je dvignjena s pomočjo dvigalke ali viličarja.
 • Statična nosilnost je maksimalna obremenitev, ki jo paleta vzdrži na vodoravni površini, če je v nepremičnem položaju.
 • Regalna nosilnost je maksimalna obremenitev, ki jo paleta vzdrži, če je podprta samo z dveh strani; torej največja obremenitev, ki jo vzdrži v regalnem sistemu.

Lesene euro palete običajno vzdržijo več teže kot plastične, razen če imajo plastične palete vgrajene kovinske ojačitve v traverzah.

Pomembno je, da izberete pravo paleto, ki bo nosila tovor, ne da bi se zlomila. Če se paleta, ki nosi izdelke zlomi, lahko pride do katastrofe. Pomembno je tudi da v primeru da nalagamo en tovor na vrh drugega, da je paleta popolnoma pravilno naložena. Če bi zdrsnila z eno traverzo, bi to tudi pomenilo poškodbe kartonske embalaže in zrušitev.

 

Oglejte si raznovrstno ponudbo plastičnih palet
ali nas kontaktirajte na 04 257 56 81.


Kupite plastične palete


3. Razmislite o svojem sistemu upravljanja s paletami

To je ključni vidik, ki ga večina podjetij zanemarja, a neposredno vpliva na stroške odpošiljanja in skladiščenja. O enem vidiku sistema upravljanja sem razpravljal že v prvem poglavju; v primeru zaprtega krožnega sistema je najbolje investirati v nakup plastičnih palet, saj je to na dolgi rok cenejše.

Če nameravate izdelke pošiljati v tujino, potem uporabite lesene palete, saj vam jih ne bodo vrnili ali pa se odločite za najem palet za enkratno rabo. Najamete lahko različne dimenzije, tako lesene kot plastične. Najem plastičnih palet je cenejši kot najem lesenih palet, saj je življenska doba plastičnih palet veliko daljša.

Lesene palete so cenejše kot plastične, zato je bolj smiselno, da jih uporabite za mednarodno odpošiljanje. Vsekakor se prepričajte, da so v skladu s standardi ISPM -15.

Nikdar ne odpošiljajte izdelkov na svojih vzdržljivih plastičnih paletah, če jih ne boste dobili nazaj. Plastične palete uporabite le, če je ta strošek pripravljena kriti stranka.

 

4. Upoštevajte vrsto izdelka, ki ga odpošiljate

Veliko posameznikov v zvezi s tem težko sprejme pravilno odločitev.

Vaš glavni cilj je, da izdelek pride varno na cilj. Rezultat kakršnekoli poškodbe ali kontaminacije so dodatni operacijski stroški, saj pride do zamenjav in nadomestil.

Glavna priporočila in prednosti:

 • plastične palete uporabljajte, ko odpošiljate krhke izdelke, saj plastične palete nimajo zapenjal, vijakov ali žebljev, ki bi izdelke lahko poškodovali
 • uporabite plastične palete, ko odpošiljate izdelke, pri katerih ima prednost higiena
 • vzdrževanje higiene palet s pranjem z vročo vodo, kemično sterilizacijo in paro je enostavnejše in cenejše
 • plastične palete so odporne proti večini kemikalij in preprečujejo nastanek plesni in bakterij.


Oglejte si raznovrstno ponudbo plastičnih palet
ali nas kontaktirajte na 04 257 56 81.


OPOMBA: Nikar ne pozabite, da morate plastične palete uporabljati le, kadar ste prepričani, da jih boste dobili nazaj.

 

5. Razmislite o možnih stroških popravila

Popravilo lesenih palet enostavno in cenovno ugodno, vseeno pa jih čez čas ne moremo več reciklirati ali popravljati. To je izredno velika pomanjkljivost.

Čeprav plastične palete po navadi zdržijo več kot 10 let, se vseeno lahko poškodujejo. V takem primeru je vaša edina možnost, da jih reciklirate.

Paleto morate staliti in jo na novo oblikovati. Tako plastika ne gre v nič, saj lahko čez čas paleto vključite nazaj v sistem.

Plastične palete zato štejemo za okolju prijazne.

 

6. Bodite natančni pri namenu uporabe palete

Če potrebujete paleto za dva različna namena, potem je cenovno ugodnejša rešitev plastična paleta.

Paleto lahko uporabite za odpošiljanje in razstavljanje izdelka.

Taka raba je pogosta v trgovski industriji in industriji električnih izdelkov. Trgovec izdelek razstavi na paleti, nato pa jo vrne distributerju.

 

Zaključek

Jasno je, da morate skrbno analizirati dano situacijo, preden se odločite za lesene ali plastične palete. Preučiti morate prednosti in slabosti obeh vrst palet.

Kaj boste z eno vrsto pridobili in kaj izgubili?

V vsakem primeru si morate vedno prizadevati za konkurenčnost na trgu, ustvarjati dobiček in zagotavljati, da bodo vaše stranke zadovoljne.

Prednosti plastičnih palet je veliko:

 • so zasnovane za različne vrste uporabe.
 • so vzdržljive in prenesejo pogosto uporabo
 • življenjska doba plastičnih palet veliko daljša
 • vzdrževanje higiene palet je enostavnejše in cenejše
 • so odporne proti večini kemikalij in preprečujejo nastanek plesni in bakterij
 • so okolju prijazne
 • uporabite jih lahko za razstavljanje izdelka.

Če se slučajno znajdete pred težko odločitvijo, vam lahko pomagamo pri odločitvi glede na omejene možnosti, ki so vam na voljo.


Oglejte si raznovrstno ponudbo plastičnih palet
ali nas kontaktirajte na 04 257 56 81.

Kupite plastične palete